Aerul din Buhusi iti muta nasul

Postat de Buhusi la Joi, 29/10/2015 - 09:27
buhusi protectia mediului

Dupa infernul poluant provocat de firma DEMECO, buhusenii, deveniti un fel de cobai ai experimentelor poluante. O duhoare nenorocita pluteste in oras de cel putin o saptamâna. Cauza: pe o suprafata de vreo suta cincizeci de hectare, din preajma catunului Marginea, firma ANTARES a imprastiat gunoi de pasare, provenit de la firma ,,Avicola” Racova.

Nimic ilegal, spune toata lumea, dar mirosul este infiorator.

De la primaria buhuseana, administratorul public, ing. Vasile Zaharia, si ing. Maftei Simona, de la compartimentul Protectia Mediului, spun ca s-a vorbit cu reprezentantul firmei ANTARES, dar fara niciun rezultat.

Anul trecut aceeasi problema a fost generata de o alta firma. Atunci, Directia de Sanatate Publica a stabilit ca ingrasamantul cu pricina trebuie folosit doar la anumite temperaturi si incorporat imediat in sol.

Reprezentantul firmei ANTARES, Victor Tudosia, recunoaste existenta disconfortului, dar contraargumenteaza:,,Da, folosim gunoi de la ‘Avicola’, pentru fertilizare. E legal. Practicam o agricultura ecologica. Vrem sa performam. Daca am fi folosit ingrasaminte chimice, acestea erau mai poluante.

Cine a fost in Italia, a vazut ca asemenea situatii sunt frecvente. Ar trebui ca lumea sa nu mai fie invidioasa. Ma intreb de ce nu vede nimeni groapa publica uriasa de gunoi de lânga firma ANTARES. Peste un an se va vedea ce agent poluant este! Intr-o saptamâna vom ara, vom incorpora gunoiul in sol si mirosul o sa dispara. Conform tehnologiei, acest gunoi trebuie sa stea cel putin doua, trei zile pe teren”.

Am fost in zona in care au fost aplicate ingrasamintele cu pricina. Mirosul este groaznic.

Ingrasamântul fermenteaza, aburii se inalta si pornesc agresiv catre oras. Asadar, totul este legal…

N-au fost aplicate decât niste avertismente verbale, n-au fost formulate de catre autoritati decât rugaminti. Ni s-a spus ca trebuie probe, pentru aplicarea de sanctiuni.

Masca pe figura nu este o proba. Pâna când o institutie a statului nostru lenes ar preleva probe si ar prezenta rezultatele, ar dura o vesnicie.

Asadar, din respect pentru agricultura ecologica buhuseana care pute ingrozitor, mai aveti putintica rabdare, caliti-va, poate se intoare si DEMECO! Statutul de mahala a ecologiei prinde viata.

Ion Fercu

Sursa
desteptarea.ro