Ai vazut mai multe afise ale aceluiasi candidat pe un singur panou electoral? Reclama-l, pentru ca incalca legea

Postat de Buhusi la Mie, 25/05/2016 - 12:49

Campania pentru alegerile locale din 5 iunie pare anosta si pentru ca, spre deosebire de anii precedenti, noua lege le interzice candidatilor sa lipeasca mai mult de un afis pe fiecare panou electoral, in caz contrar riscand sa fie sanctionati de biroul electoral de circumscriptie.

Cadrul legal a fost schimbat anul trecut, asa ca pe panourile electorale nu mai trebuie sa vedem zeci de afise ale aceluiasi candidat, ca la alegerile precedente.

"Va rog sa-mi precizati ce sanctiuni stipuleaza legislatia electorala in cazul in care un candidat pune mai multe afise pe un panou electoral (legea prevede un singur afis pe un panou electoral) ", ne-a cerut Traian Sasarman, un cititor Ziare.com, in cadrul campaniei Vreau sa votez!, derulata in colaborare cu AEP.

Intr-adevar, conform art. 79 alin. (4) al Legii 115/2015, "Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent poate aplica un singur afis electoral".

Pentru a afla ce risca cei care incalca legea, am solicitat punctul de vedere al Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Iata raspunsul primit:

"Incalcarea acestei prevederi poate fi sesizata birourilor electorale de circumscriptie, care, potrivit art.80 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale in circumscriptia in care functioneaza si, in conformitate cu alin. (2) al aceluiasi articol are competenta de a solutiona plangerile pe aceasta tema.

Sanctiunea aplicata este decisa de biroul electoral de circumscriptie. Potrivit alin. (3) al articolului de lege mentionat, daca biroul electoral de circumscriptie considera, cu ocazia solutionarii plangerii, ca este necesara luarea unor masuri administrative sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale ori penale, sesizeaza autoritatile competente".

Sursa
Ziare.com