Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal. Este vorba despre persoanele care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.
Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fisc (PFRF) vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor, informează Agerpres.
De ce s-a luat această decizie
Decizia a fost luată de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice. ANAF va aduna date de la banci, cadastru, notri și de la instituțiile unde sunt înmatriculate mașinile, ambarcațiunile și avioanele private.
Cine sunt persoanele vizate
ANAF va urmări categorii precum maneliștii, cămătarii și personalități ale vieții publice, anunță președintele instituției, Gelu Ștefan Diaconu.
În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.
Care sunt etapele
Potrivit Codului de procedură fiscală, verificarea situației fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape, respectiv: analiza de risc fiscal; selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare; verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate — se desfășoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informațiilor și documentelor deținute sau obținute de administrația fiscală; verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existența diferenței semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și veniturile declarate administrației fiscale — se desfășoară împreună cu contribuabilul și cu colaborarea acestuia.