100 de ani un simbol al orasului

Postat de Buhusi la Sâm, 26/07/2014 - 23:14
Fabrica de postav Buhusi
Tags

În IUNIE 1985 Întreprinderea de Postav Buhuşi, împreună cu întregul oraş sărbătorea 100 de ani de activitate, de prosperitate şi progres de la instalarea fabricii pe Valea Bistriţei în 1885.
La mijlocul secolului al XIX-lea, la Târgu-Neamţ se aflau 59 de meşteri sumănari, 46 de meşteri croitori şi 3 fabrici de postav. Cea mai importantă şi mai bine utilată fabrică era fondată de Mihail Kogălniceanu în 1853, cu utilaj adus din Germania, folosind iniţial forţa apei, iar ulterior o maşină cu vapori de 24 CP. A fost cea dintâi fabrică integrată de lână din Moldova, cu un proces tehnologic avansat, pentru toate etapele succesive ale procesului de producţie. Se obţineau postavuri, ciorapi tricotaţi, pături, covoare, pleduri, cergi şi altele. Fabrica prelucra anual între 50.000 şi 60.000 oca de lână, având peste 120 muncitori. Mihail Kogălniceanu a vîndut fabrica în 1879 colonelului Eugen Alcaz care, după 6 ani, a demontat-o şi a mutat-o la Buhuşi, unde funcţionează şi astăzi. (departe însă de gloria de altă dată)
În perioada 10-16 Iunie 1985 la Buhuşi a avut loc Ediţia a IV-a a săptămînii complexe “Dialoguri Culturale Buhuşene” din cadrul Festivalului Naţional “Cîntarea Romîniei” Ediţia a V-a. În program era implicat Clubul Muncitoresc, Muzeul de Istorie al oraşului Buhuşi, Consiliul Popular Orăşenesc, Întreprinderea de Postav Buhuşi, Secţia de Mobilă Buhuşi, Biblioteca Orăşenească, Cinematograful “Victoria” Buhuşi, Instituţiile de învăţămînt, Cooperativa Unirea Meşteşugarilor, Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei.

Duminică – 16 Iunie, 1985 au avut loc Serbările Tineretului:

*Manifestări sportive prilejuite de sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea Întreprinderii de Postav Buhuşi:

-handbal, fotbal, box, demonstraţii sportive.

În perioada 12-14 Iunie 1985 a avut loc Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice cu tema “Modernizarea tehnologiilor – factor activ în ridicarea nivelului tehnic şi calitativ al producţiei”.

Tot oraşul se afla în haine de sărbătoare, centenarul fiind marcat de numeroasele spectacole şi activităţi desfăşurate. S-au bătut medalioane cu sigla Întreprinderii, au apărut semne de carte şi programul manifestărilor era împânzit prin oraş sub formă de pliant, broşură sau afiş.

sursa: vechiulbuhusi.blogspot.com