Dupa ani si ani… \ Scoala buhuseana a tras cortina peste sarbatoarea sa

Postat de Buhusi la Vin, 30/09/2005 - 23:23

Sarbatorirea, timp de o saptamana, la Buhusi, a 50 de ani de invatamant liceal si a 85 de ani de invatamant liceal profesional, de arte si meserii a reprezentat pentru aceasta localitate cel mai important eveniment dupa cel din 1985, cand targul a sarbatorit o suta de ani de la o alta frumoasa poveste de dragoste a sa: infiintarea Fabricii de Postav. Elevii, profesorii, sponsorii si autoritatile locale au abordat exemplar acest eveniment, realizand prima monografie a institutiei, un film aniversar, o revista speciala, un spectacol de exceptie, organizand peste douazeci de activitati specifice. Au fost lansate reviste de matematica-informatica si chimie. Site-ul liceului, reactualizat, a impresionat. Sute de invitati din toate zarile tarii au onorat acest eveniment.
N-au lipsit profesori si elevi ai primei promotii liceale, reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Parlamentului, Consiliului Local, Betaniei, ARDOR Moldova, ai tuturor institutiilor si firmelor buhusene importante, si, evident, a Inspectoratului Scolar Judetean. Nota bene, ISJ a participat la aceasta sarbatoare, inclusiv in ultima zi a manifestarilor, cu peste jumatate din numarul inspectorilor. N-au lipsit cei trei „generali”.
In ultima zi, gazdele i-au surprins pe oaspeti – asteptati cu flori, sepci personalizate, mape cu materiale aniversare – si cu trei expozitii de exceptie, in care au prezentat istoria scolii, dar si statutul lor de proprietari ai planetei Marte, pe care intentioneaza sa contruiasca o sala de sport in situatia in care autoritatile n-o vor construi in curtea scolii. Au fost improprietariti cu teren pe Marte, cu cate 250 martzopasi, conf. univ. dr. Radu Ababei, inspector scolar general, profesoarele Mirela Berza si Brandusa Popescu, „generalese” adjuncte, deputatul Ionel Palar, prefectul Gabriel Berca si Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean. Reprezentantii institutiilor amintite au primit si o invitatie cu talc pentru inaugurarea salii de sport, urmand ca data inaugurarii s-o stabileasca dumnealor… Unii dintre actualii si fostii elevi de exceptie, profesorii, zeci de sponsori traditionali, reprezentantii autoritatilor, ai unor trusturi de presa si institutii au primit sute de diplome de excelenta aniversare. Festivitatea de acordare a diplomelor a stat sub semnul umorului si dialogului nonconformist.
Prefatand inchiderea manifestarilor, prof. Ion Fercu, directorul institutiei, a spus: „Suntem mandri datorita faptului ca absolventii nostri n-au avut niciodata mentalitate de provinciali. Au abordat mereu viata cu o atitudine de invingatori. Profesorii si elevii nostri ar putea preda/invata, cu succes, la orice scoala din lume, iar parinti si sponsori ca la Buhusi, mai rar… Faima stofelor de Buhusi a fost zamislita de absolventii acestei institutii”. „Este remarcabil cum un oras atat de mic a reusit sa dea tarii oameni atat de mari.
Mi-am pus intrebarea «cum?» iar raspunsul a venit firesc: datorita scolii, o scoala buhuseana cladita pe truda unor cadre didactice, de mare valoare, si pe silinta unor elevi pe masura dascalilor lor”, a spus conf. univ. dr. Radu Ababei. Spectacolul – o combinatie inedita intre filmul documentar si evolutiile actoricesti de pe scena – reactualizand istoria scolii, a fost de vis. Intre altele, in premiera absoluta, spectatorii au asistat la o parada a uniformelor scolare de ieri si de azi. „Ploaia” de baloane si focul de artificii au marcat finalul unei manifestari in care vedeta a fost Maria Sa… Elevul. O manifestare despre care primarul Ionel Turcea a spus: „Este cel mai frumos si emotionant spectacol pe care l-a cunoscut targul vreodata”. „Nemaipomenit!”, a sintetizat inspectorul scolar general. „Ati fost de-a dreptul grozavi!”, a adaugat prof. Mirela Berza, inspector general adjunct. Am vazut oameni plangand de emotie si fericire. Elevii, parintii si buhusenii care n-au mai prins un loc la spectacol au solicitat, imperativ, reluarea sa. Deja a fost pus in vanzare un CD care sintetizeaza toata manifestarea. Participantii au priceput, intre altele, si faptul ca numarul cel mai important din lume este contul „borcenilor” din Trezorerie. Unul dintre invitatii speciali, prof. Mihai Pascariu, romascan, ne-a spus: „Am retinut si cele trei devize importante si foarte frumoase ale «borcenilor»: Ai reusit la Colegiul „Ion Borcea”? Felicitari! Ai absolvit Colegiul „Ion Borcea”? Ai intrat in legenda! Esti fan „Ion Borcea”? Ai suflet, omule!”…
Scris de Ion ION