Povestile distribuite in mediul online cu privire la pericolul vaccinurilor, chiar daca nu au nici o baza reala, au reusit sa sperie si parintii din judetul Bacau. Vaccinul antipoliomielita are o rata de doar 82,46%, sub cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii iar specialistii se tem de izbucnirea unor epidemii.
Inca din primele zile de la nastere si pâna la vârsta de 14 ani, unui copil i se administreaza gratuit vaccinurile AHB (anti hepatitic B), BCG (impotriva tuberculozei), hexavalent (anti-diferic, anti-tetanic, anti-tuse convulsiva), VPI (anti-poliomielita), HIB (anti-haemophilus influenzae tip B) si ROR (anti rujeola-oreion-rubeola).
Medicul de familie are obligatia sa-i anunte pe parinti când sa aduca micutul la imunizare, iar daca refuza, consemneaza acest lucru sub semnatura, in fisa de supraveghere. Pâna in urma cu ceva ani, nici nu putea fi vorba de refuzuri, dar acum, speriate de reactiile adverse pe care le-ar avea unele vaccinuri, mai multe mamici au spus „Nu” administrarii lor, dupa ce au citit articole pe Internet.
Asa s-a ajuns ca in unele judete rata de imunizare sa scada foarte mult, iar din acest motiv, Ministerul Sanatatii (MS) pregateste un proiect de lege prin care vaccinarea sa devina obligatorie, asa cum se intâmpla in tari ca Franta sau Germania, iar cei care refuza sa primeasca amenzi usturatoare.
„Ministerul Sanatatii atentioneaza asupra riscului reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)”, se arata intr-un comunicat al MS. Acoperirea vaccinala în România se pastreaza sub nivelul recomandat de OMS, de 95 la suta, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. In judetul Bacau, rata de vaccinare este in scadere, in special in mediul rural, tot pentru aceste boli.
Rata vaccinare 2012
Urban: BCG – 99,21%, AHB – 97%, DTPa-HIB-VPI – 94,09%, ROR – 89,76%
Rural: BCG – 97,83%, AHB – 96,87%, DTPa-HIB-VPI – 93,04%, ROR – 89,53%
Rata vaccinare 2013
Urban: BCG – 98,51%, AHB – 95,54%, DTPa-HIB-VPI – 88,11%, ROR – 95,04%
Rural: BCG – 99,64%, AHB – 95,32%, DTPa-HIB-VPI – 84,89%, ROR – 90,64%
Rata vaccinare 2014
Urban: BCG – 97,80%, AHB – 94,80%, DTPa-HIB-VPI – 98,44%, ROR – 89,61%
Rural: BCG – 98,13%, AHB – 91,04%, DTPa-HIB-VPI – 82,46%, ROR- 89,17%.
„Este un trend foarte periculos”
Si mamele de la oras au refuzat intr-un procent important vaccinul ROR. Printre ele se numara si
Andra Pascu, mama unui baietel de un an si doua luni. „Nu i-am facut ROR la un an pentru ca sunt studii care-l asociaza cu autismul. Unele vaccinuri se reiau si nu vad relevanta. Problema este ca sunt de import, facute de tari care doar exporta, nu sunt suficient de testate si nu am incredere. Este adevarat ca le-am facut si noi când eram copii, insa erau vaccinuri facute la noi in tara, la Catacuzino, si nu au fost probleme”, ne-a spus Andra.
Medicii confirma si ei ca s-au confruntat cu refuzuri.
„Am paciente care au refuzat vaccinarea copiilor. Au spus ca nu vor pentru ca vaccinurile nu ar fi suficient de testate, ca le este teama de reactiile adverse si ca nu au incredere. Pâna acum nu au fost astfel de situatii. Toate mamele luau vaccinarea ca pe o obligatie, dar de fapt nu este o obligatie. Este in cadrul programului national, insa pot refuza. Problema este ca, la un moment dat, pot sa aiba probleme, se pot imbolnavi. Deocamdata rata de refuz este mica”, ne-a declarat dr. Elena Stânga, medic de familie si presedintele Colegiului Medicilor Bacau.
Desi mediul rural este codas la vaccinare sunt si comune unde mamele nu s-au opus. „Mi se pare o crasa inconstienta din partea parintilor sa nu-si vaccineze copii. Eu nu am avut mame care sa refuze. Din pacate sunt tot felul de persoane neinformate, care lanseaza tot felul de zvonuri. Din moment ce au aparut pe piata inseamna ca acest vaccinuri sunt omologate, testate.
Este un trend foarte periculos. In timp vor aparea probleme mari”, este de parere si dr. Catalin Andriescu, medic de familie in comuna Stanisesti si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bacau.
„Directia de Sanatate Publica, care a gestionat si monitorizat in permanenta numarul de copii ce vor fi vaccinati, nu a inregistrat disfunctionalitati in aprovizionarea cu vaccin, decât doar pe perioade foarte scurte (maxim 2 saptamâni). Din datele statistice existente la nivelul judetului Bacau, nu se constata un refuz al imunizarilor.”
Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau
Autor: Geta Panaite