Mitropolia Moldovei are toate sansele sa intre in posesia celor 5000 de hectare de padure de pe raza Ocolului Silvic Fantanele. Instanta de la Judecatoria Buhusi a considerat ca Directia Silvica nu este proprietarul de drept al padurii si a dat castig de cauza fetelor bisericesti. Intr-o ultima incercare de impiedica retrocedarea, s-a stramutat procesul la Bucuresti.
Dupa ce a obtinut, prin intermediul instantei, dreptul de a intra in posesia a 2000 hectare de padure, Mitropolia Moldovei si Bucovinei mai vrea alte 5000 de hectare, adica toata padurea din Blagesti, Racova, Valea lui Ion si Buda. aDupa primul proces,a instanta a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1958,31 hectare cu vegetatie forestiera situata pe raza localitatilor Slanic Moldova, Tirgu Ocna si Cotofanesti, pe numele Parohiei aSfantul Spiridona Iasi”, precizeaza Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Desi in hotararea instantei s-a precizat ca Parohia are dreptul doar asupra celor 1958 hectare de padure, preotii au tinut sa intre si in posesia cladirilor in care functioneaza brigada silvica si cantoanele. aSunt documente din care rezulta ca actualul canton silvic era si pe vremea cand Mitropolia stapanea terenurile. Numai ca s-au investit bani seriosi in cladire, care a fost renovata si modernizata. Pe de alta parte, grajdul care se afla acolo a fost construit de noi. Pentru cele doua obiective am solicitat bani si daca ii vom primi, nu vom mai avea nicio pretentie”, mai spune Savu.
“Presiunile sunt foarte mari aici”
Pentru a impiedica mutilarea Ocolului Silvic Fantanele, Directia Silvica, dar si Comisia Judeteana de Stabilirea Dreptului de Proprietate au ajuns in instanta cu fetele bisericesti. Procesul s-a judecat la Buhusi, insa sentinta a fost favorabila Mitropoliei. “Noi am facut recurs la Tribunalul Bacau, dar intre timp am reusit stramutarea procesului la Bucuresti. Nicio instanta din Moldova nu ne va da castig de cauza, pentru ca presiunile sunt foarte mari aici”,a declara directorul DS Bacau. Preotul Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care reprezinta interesele Parohiei Sfantul Spiridon nu da vreo sansa recursului din 6 martie. “Padurile au apartinut Epitropiei Sfantul Spiridon, aflata in subordinea Parohiei Sfantul Spiridon de la Iasi si au fost luate odata cu nationalizarea din 1948″, afirma preotul Constantin Grigore. Cu acte sau fara acte, chiar daca autoritatile ce formeaza Comisia Judeteana de Fond Funciar afirma ca Mitropolia nu are drept de proprietate asupra padurilor, institutia bisericeasca a castigat toate procesele unde a reprezentat Parohia Sfantul Spiridon.
Nu a dovedit calitatea succesorala!
Prefectura Bacau precizeaza ca, in ianuarie 2007, Comisia judeteana de fond funciar a respins cererea formulata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Hot. nr. 10802, adeoarece Parohia Sf. Spiridon Iasi nu a depus o hotarare judecatoreasca prin care sa dovedeasca calitatea acesteia de succesoare in drepturi a Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon Iasi si Parohia Sf. Spiridon Iasi nu a depus acte care sa dovedeasca faptul ca a detinut in proprietate suprafata de teren solicitata”. Judecatoria Buhusi a solutionat plangerea depusa de mitropolie, in sensul ca a admis ain parte actiunea Mitropoliei” si aa anulat in parte hotararea comisiei judetene”. Judecatoria Buhusi a dispus Comisiei locale Blagesti sa puna in posesie Parohia Sf. Spiridon Iasi cu 5310,25 ha teren cu vegetatie forestiera ape numele reclamantei Parohia Sf. Spiridon Iasi”, a obligat Directia Silvica sa puna terenul la dispozitia comisiei din Blagesti si a obligat Comisia judeteana sa emita titlu pe acest teren. Instanta a mentinut, insa, prevederile din hotararea Comisiei judetene Bacau in privinta respingerea cererii de retrocedare formulata de Fundatia Epitropia Spitalului Sf. Spiridon Iasi. aImpotriva hotararii pronuntate de Judecatoria Buhusi, Comisia judeteana a formulat recurs, care este pe rolul Tribunalului Bacau, termenul de judecata fiind 4 martie 2009″, arata Carmen Cioltan, director al Cancelariei Prefectului. In acest moment, Comisia judeteana asteapta solutionarea recursului printr-o hotarare definitiva si irevocabila.
Lili Adochitei, Silvia Patrascanu
Mircea Merticariu