Firma unui fost candidat la primărie lasă în urmă datorii de 20 milioane lei

Postat de Buhusi la Mar, 24/05/2016 - 22:42
Firma unui fost candidat la primărie lasă în urmă datorii de 20 milioane lei

Cel mai mare creditor al Fermei Nr. 1 Bivolari este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care solicită înapoierea a circa 8,8 milioane lei, sumă aferentă unor subvenţii încasate ilegal.

Compania ieşeană Ferma Nr. 1 Bivolari, deţinută de omul de afaceri băcăuan Mihail Lupu, are de restituit creditorilor peste 20 milioane lei. Cel mai important creditor este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care solicită înapoierea a circa 8,8 milioane lei, sumă aferentă unor subvenţii încasate ilegal de firma fostului candidat la primăria oraşului Buhuşi. Al doilea creditor ca importanţă este Banca Transilvania care a creditat activitatea firmei, Lupu având de restituit un rest de 7,6 milioane lei. Potrivit variantei preliminare a tabelului creditorilor, o altă societate deţinută de Lupu, Viva Feed, a solicitat să fie înscrisă la masa credală cu o sumă de 24,5 milioane lei, însă administratorul judiciar a respins cererea deoarece nu au fost prezentate suficiente documente care să jusitfice existenţa împrumutului.
O altă relaţie contractuală care a pus probleme în desfăşurarea activităţii a fost cu firma Makler Plus, care a predat contractele pe care le avea cu Avicola privind închirierea unor ferme de pui. Ferma Nr 1 Bivolari s-a angajat să plătească datoriile pe care le deţinea Makler Plus, dar din cauza problemelor financiare nu a reuşit să achite decât o parte din acestea. Lichidatorul Avicola, Management Reorganziare Lichidare, a cerut să se înscrie la masa credală a societăţii Ferma Nr 1 Bivolari cu suma de 5,2 milioane lei, însă a fost acceptată doar suma de 1,85 milioane lei, aferentă contractului prin care a fost preluată datoria Makler Plus. Restul sumei, de 3,33 milioane lei, a fost trecută ca fiind creanţă sub condiţie, urmând ca în perioada următoare să se reanalizeze contractele dintre părţi. Într-o situaţie similară se află un fost asociat al lui Lupu, Mihail Nagy, care a solicitat o sumă de 4,4 milioane lei pe care ar fi împrumutat-o societăţii, însă creanţa nu a fost acceptată deocamdată până „va fi finalizată tranzacţia conform prevederilor legii”, potrivit tabelului preliminar de creanţe.

AUTOR: PAUL BĂLHUC

Sursa
http://www.ziaruldeiasi.ro/