Greu de ucis (episodul Buhusi 1)

Postat de Buhusi la Mie, 30/09/2015 - 08:49
Ion Fercu

Buhusi. Un oras care, parasit agresiv de activitatea economica, isi putea agata de blazon o virtute numita ecologie. Multi au preferat sa-si stabileasca, in timp, domiciliul in Buhusi, caci intre infernul chimic al Bacaului ( SOFERT) si cel al Savinestiului, dintre localitatile cu mofturi urbane era singura asezare in care se putea respira decent. A venit aici firma DEMECO, apoi aceasta virtute singulara a disparut…

Incendiul cel mai mare din istoria târgului, cauzat de DEMECO, a semanat cu un tablou apocaliptic al unei Hiroshime din care a lipsit ingredientul atomic. Norii de fum au inspaimântat. Exploziile deseurilor periculoase si nepericuloase – aduse aici de peste tot – ca intr-un fel de mahala a Europei – au zamislit, ore intregi, un spectacol al groazei.

Unele familii, de teama efectelor, au parasit orasul, plecând pe la prietenii/rudele din alte localitati. Unii dintre specialistii care au monitorizat fenomenul au purtat masti. Banuiesc faptul ca erau in cunostinta de cauza. Dupa zece zile (!) de la nenorocitul eveniment, nicio institutie a statului nu ne-a oferit comunicate oficiale care sa infirme/confirme prezenta poluarii acentuate in zona.

Pentru secolul in care supravietuim, asa ceva este inacceptabil, jenant. Specialistii in chimie vorbesc insistent despre nenorocita dioxina rezultata din acest infern. Care dioxina s-ar fixa in sol, in vegetatie, cu efecte negative pentru cel putin cinci ani. Intereseaza pe cineva? Ma indoiesc. Se pare ca avem doar specialisti in protectia mediului, care poate suporta tot felul de perversiuni. Nu avem insa si specialisti in protectia Omului. E drept ca in acest incendiu nu a murit nimeni, pentru ca a izbucnit intr-o zi nelucratoare, duminica. Dar nu cunoastem efectele pe termen mediu si lung. Sau poate ca buhusenii sunt niste fiinte speciale: greu de ucis.

Exista intentia de a bloca nu doar eventuala incercare de continuare a activitatii firmei amintite, ci si a activitatii administratiei locale. Se anunta panarama mare. Poate pentru a confirma supozitia ca buhusenii sunt greu de ucis.

Sursa
desteptarea.ro