Judecatoarele “sarace”

Postat de Buhusi la Lun, 29/12/2008 - 18:35

Trei magistrati de la Judecatoria Buhusi vor cresteri salariale de 2 la suta

Presedintele Judecatoriei Buhusi si alti doi colegi au dat in judecata Ministerul Justitiei pentru ca nu au beneficiat de cresteri salariale asa cum s-a intamplat cu alte categorii de bugetari. Mai mult, magistratii respectivi au solicitat ca la sumele cuvenite sa li se calculeze si indicele de inflatie. Anul trecut, seful instantei buhusene a avut un castig de peste 900 milioane de lei vechi.

Desi au salarii frumusele, trei judecatori de la Judecatoria Buhusi au recurs la colegii din instanta pentru a beneficia de cresteri salariale, asa cum s-a intamplat cu alte categorii de bugetari in decursul anului 2007. Magistratii Ana P., Ana C. si Cornelia D. au chemat in judecata Tribunalul Bacau, Curtea de Apel Bacau, Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Finantelor, dar si Consiliul National pentru Combaterea Discriminariia “pentru acordarea cresterii salariale de 5%, ancepand cu 1 ianuarie 2007, fata de nivelul din luna decembrie 2006, 2% ancepand cu 1 aprilie 2007 fata de nivelul din luna martie 2007, 11% ancepand cu 1 octombrie 2007, fata de nivelul din luna septembrie 2007, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective”. Reclamanele au mai solicitat “obligarea paratului Ministerul Economiei si Finantelor sa includa si sa aloce an bugetul Ministerului Justitiei sumele necesare efectuarii platii acestor sume”. In motivarea cereririi, judecatoarele au aratat ca personalul bugetar si cei care ocupa functii de demnitate publica au beneficiat de cresteri salariale an cursul anului 2007 an trei etape.

Saraci…
cu salarii de peste 900 milioane

Cum era firesc, Ministerul Justitiei a solicitat respingerea actiunii ca nefondata, printre altele invocacand exceptia de neconstitutionalitate. “Magistratii si functionarii publici sunt categorii profesionale distincte, cu statut propriu si sisteme de salarizare diferite, astfel ca nu se afla an situatii similare sau comparabile, reclamantii beneficiind deja de o majorare substantiala a veniturilor lor salariate prin efectul Legii nr. 45/2007. Pe de alta parte, majorarile salariale de care au beneficiat magistratii an cursul anilor 2006- 2007 au fost destinate sa acopere cresterea inflatiei ori sa o mentina an limitele prognozate, amprejurare ce a justificat neacordarea si a altor majorari an cursul anului 2007, ori acest fapt nu reprezinta o situatie care sa fi avut drept rezultat plasarea reclamantelor antr-o stare de discriminare”, au motivat reprezentantii MJ. Cele trei judecatoare insa au continuat sa sustina ca sunt discriminate, iar colegii de la Curtea de Apel Bacau le-au dat dreptate.a In consecinta, magistratii bacauani care au judecat cazul au dispus ca Ministerul Justitie sa fie bun de plata. “Plata despagubirilor cuvenite reclamantilor se va face an functie de indicele de inflatie. Acest aspect trebuie interpretat nu ca o sanctiune, ci ca o echilibrare a valorii pe care reclamantii sunt andreptatiti sa o pretinda pentru repararea pierderii suferite. Scaderea puterii de cumparare a sumelor datorate cu titlu de despagubiri nu se poate anlatura decat prin actualizarea lor cu indicele de inflatie, care spre deosebire de dobanda legala – ce se datoreaza de la data introducerii cererii de chemare an judecata – este aplicabila pentru antreaga perioada an care sumele datorate nu au fost achitate”, a fost decizia magistratilor de la Curtea de Apel Bacau. In declaratiile de avere, Ana P., care este si presedintele Judecatoriei Buhusi,a figureaza cu un venit anual de 96.133 lei, Ana C.a cu 59.218 lei, iar Cornelia D. cu 46.192 lei.
Codrin Cristea