Liceenii buhuseni au cucerit (si ) inima Spaniei

Postat de Buhusi la Mar, 17/03/2015 - 09:03
Liceenii buhuseni

Proiectul international Comenius criticArt, in care sunt parteneri liceenii buhuseni, alaturi de liceeni din Austria, Germania, Grecia, Italia, Turcia si Spania, a cunoscut o noua etapa a devenirii sale: intâlnirea a peste o suta de elevi si profesori in Valencia, la Instituto de Educación Secundaria „Luis Vives”. Dupa ce fusesera oaspeti ai Vienei, Atenei si Istanbulului, liceenii si profesorii buhuseni au participat acum la reuniunea finala. In total, au participat la aceste reuniuni externe aproape cincizeci de liceeni si profesori buhuseni, dar, daca tinem seama si de vizita celor din Austria si Germania la Buhusi, numarul buhusenilor participanti in proiectul sprijinit si de Consiliul local este de câteva sute.

Si la Valencia, elevii si profesorii români, coordonati admirabil de prof. Oana- Maria Andrei, manager de proiect, si prof. Mihaela Rugina, au reprezentat o prezenta remarcabila – dupa cum ne-a spus si prof. austriac Wilfried Swoboda, coordonatorul proiectului – prin contributia la realizarea obiectivelor care au avut ca tinta manifestarea unei opozitii artistice fata de politica guvernantilor din tarile U.E.

Institutie de elita, cu o baza materiala de exceptie (intre altele, are adapost antiatomic si o capela care rivalizeaza prin dimensiuni cu bisericile noastre), Instituto de Educación Secundaria „Luis Vives” i-a antrenat pe participanti in activitati de exceptie. Au fost create filme de animatie si lucrari de arta specifice celebrului festival valencian Las Fallas. O expozitie (Artistic Market) cu lucrarile de arta expuse de liceenii din cele sapte tari a evidentiat inventivitatea buhusenilor care au fost aplaudati de catre toti participantii.

Buhusenii au asistat la spectacole de teatru si opera. Au fost vizitate foarte multe obiective istorice ale zonei. Vizita la Ciudat de les Art i les Ciéncies, un complex cultural de exceptie care este construit pe vreo sase hectare, a fost un reper grozav. Excursiile de la Peñiscola (vraja a Mediteranei si istoriei), Albufera (un fel de Delta Dunarii la dimensiuni mai mici) si Morella (asezare mirifica zamislita in jurul unei manastiri/cetati din secolul al XIII-lea) au fost câteva dintre reperele acestei reuniuni.

N-a lipsit nici primirea liceenilor la primaria orasului. Am asistat la Valencia si la scene incredibile, de-a dreptul emotionante. La ceas de seara târzie, despartindu-se in centrul Valenciei, lângă celebra arena a coridelor, liceenele din Buhusi si cele din Germania, imbratisate, au plâns minute in sir. Poate ca acesta este calificativul cel mai obiectiv al acestui proiect in care liceenii buhuseni (asi ai comunicarii si spiritului inventiv), niste adolescenti minunati, au cucerit (si) inima Spaniei…

Proiectul, derulat timp de doi ani, se va incheia in august 2015. In iunie, liceenii buhuseni vor organiza si o expozitie de exceptie la care vor fi prezentate si unele dintre lucrarile celorlalte tari participante.
Ion Fercu
sursa: desteptarea.ro