Nodul gordian al gunoiului menajer va fi tăiat în instanță

Postat de Buhusi la Vin, 08/06/2018 - 16:07
Nodul gordian al gunoiului menajer va fi tăiat în instanță

Târgul Buhuși a avut o perioadă tensionată din perspectiva colectării gunoiului menajer.

În ziua de 10 mai, operatorul Gyndany Impex SRL a notificat Primăria, precizând că, începând cu 1 iunie a.c., nu-și mai poate desfășura activitatea pe baza prețului actual din contract.

„Lucru foarte adevărat, spune primarul Vasile Zaharia. Contractul are lacune care nu ne permit să mai ajustăm tariful decât cu rata inflației. Ordonanța 34, care a stat la baza încheierii contractului, în 2007, este abrogată.” Operatorul a chemat Primăria în instanță, solicitând modificarea contractului.

Adaugă primarul: „Primăria este de acord că operatorul nu-și poate desfășura în bune condiții activitatea la acest preț total al serviciului de salubritate. I-am prezentat operatorului de salubritate o întâmpinare, din perspectiva încetării, suspendării, rezilierii contractului, precizându-i că are obligația de a-și continua activitatea până la 90 de zile. Am avut și mai multe discuții. Pe 29 mai, operatorul ne-a notificat, precizându-ne că pe 1 iunie își va suspenda activitatea; ceea ce s-a și întâmplat.”

Primăria buhușeană a gestionat responsabil și eficient această situație. Cu mijloace proprii, timp de o zi și jumătate, a colectat și depozitat temporar gunoiul menajer în alt loc decât în depozitul conform. Operatorul a continuat, în acest timp, să colecteze gunoiul de la agenții economici care contractaseră acest serviciu.

Au fost anunțate principalele instituții care gestionează problematica Mediului, dar și Prefectura, Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare, precizându-se că situația ar putea degenera. „Primăria este conștientă de disconfortul temporar creat cetățenilor.

În același timp, îi asigurăm pe buhușeni de faptul că orice eventuală modificare a contractului cu operatorul, în funcție de hotărârea instanței, nu va atrage modificarea taxei de salubritate pentru buhușeni”, a conchis primarul Vasile Zaharia.

Dan Buzilă, administratorul firmei Gyndany Impex SRL, arătându-ne și ieri dimineață platformele de depunere/colectare a gunoiului menajer, ne-a spus simplu: „Situația s-a rezolvat”.

Criza colectării gunoiului menajer a fost temperată. Se așteaptă hotărârea instanței. Abia atunci credem că, într-un fel sau altul, nodul gordian al crizei va fi… tăiat.

Ion Fercu

Sursa
desteptarea.ro