Pensionar înşelat

Postat de Buhusi la Sâm, 02/01/2016 - 13:49
pensionar

Un pensionar băcăuan a fost înşelat de un alt bărbat aflat la vârsta pensiei, care i-a luat 800 de lei sub pretextul recuperării unei sume de bani provenite din recalcularea pensiei.
Poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Bacău au depistat un bărbat de 71 de ani, din Buhuși, bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Acesta, în timp ce se afla pe strada Mihai Viteazu din Bacău ar fi acostat un bărbat de 78 de ani, din comuna Stănișești, pe care l-a informat că în este angajat al Casei de Pensii.
I-a spus celui înşelat că are de recuperat suma de 13.000 lei ca urmare a recalculării pensiei, şi că pentru a intra în posesia acestei sume de bani va trebui să plătească o chitanţă de 535 lei, plus o atenție pentru funcționara care se va ocupa de dosar. Convins, pensionarul de 78 de ani i-a înmânat bănuitului 800 lei și a rămas să-l aștepte pe acesta în zona centrală a municipiului Bacău, însă nu a mai apărut nimeni.
Polițiștii l-au depistat pe bărbatul bănuit de comiterea faptei și l-au condus la sediul unității de poliție, unde s-a luat măsura reţinerii acestuia pentru o perioadă de 24 de ore, pe bază de ordonanţă. Ulterior a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Poliţiştii băcăuani atenţionează pensionarii
Din experiența polițiștilor rezultă că infracțiunile de înșelăciune se produc în general pe fondul naivității persoanelor cât și datorită faptului că autorii profită de emoția și starea de tulburare a persoanei vătămate căreia i se aduce la cunoștință o situație de pericol în care s-ar afla o rudă, sau că urmează să obțină o sumă importantă de bani. Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune polițiștii vă recomandă să analizați cu atenție informațiile primite și veridicitatea lor. Nu oferiți niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
Nu trimiteți coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susțin că o au (deseori infractorii își asumă o calitate oficială - avocat, procuror, polițist etc.). Nu dați crezare veștilor prin care ați fost anunțați că sunteți câștigători ai unor concursuri la care nu ați participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune și înscrierea automată la vreun concurs, fără consimțământul abonatului. Nu achitați niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe aferente premiului, se realizează ulterior. Nu vă lăsați induși în eroare de „oferte” de prezicere a viitorului, asigurare a prosperității și bunăstării familiei. Nu înmânați bijuteriile unor persoane, pentru a le „descânta”, fiindcă vor fi substituite cu bijuterii din metal comun. Nu permiteți accesul unor persoane necunoscute în curte sau în locuință și nu acceptați ofertele tentante de achiziție sau vânzare bunuri. În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, rețineți semnalmentele persoanelor, caracteristicile autoturismului și sesizați cea mai apropiată unitate de poliție, sau apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112!

Sonia PAVELESCU

Sursa
ziarulevenimentul.ro