Cadmiu, plumb, cupru și zinc peste limita admisă au fost identificate în branhiile și țesutul muscular al peștilor care trăiesc în zona municipiului Bacău, „de la punctul de vărsare a râului Bistrița în lacul Lilieci până la zona de baraj a lacului Berești”. Descoperirea a fost comunicată de biologul Bogdan Bontaș de la Centrul Regional de Ecologie (C.R.E.), care a efectuat un studiu ecotoxicologic pentru a observa acțiunea metalelor grele asupra tuturor speciilor de pești și a factorilor incompatibili cu viața din perimetrul Sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhuși – Bacău – Berești”.
„Am ales acest tip de studiu pentru că peștii sunt organisme care acumulează poluanți, acumulează în lanț trofic, și analiza ihtiofaunei din sit ne-ar oferi un ansamblu cât de cât real al stării de integritate a habitatului. Cercetarea s-a desfășurat pe toată suprafața ariei. Este vorba de 39 stații de colectare din cele cinci lacuri pe care le avem în custodie – începând de la punctul de vărsare a râului Bistrița în lacul Lilieci până la zona de baraj a lacului Berești. Prioritare au fost zonele cunoscute ca fiind poluate, voit sau accidental, conform rapoartelor ARPM Bacău, dar și zonele cu importanță piscicolă” – a precizat biologul Bogdan Bontaș în cadrul unei conferințe de presă.
Concentrațiile cele mai mari de cadmiu, plumb, cupru și zinc s-au înregistrat în caras, plătică, știucă, beldiță, oblete, ghiborț și porc comun.
Zonele problemă sunt în special cele din jurul municipiului Bacău, dar nu sunt departe zona de coadă a lacului Lilieci, zona podului feroviar din Gherăiești, toată suprafața lacului de agrement Bacău, zonele de deversare a platormei industriale în aval de Insula de Agrement Bacău, zona de baraj a lacului Galbeni, cât și după baraj, pe cursul râului Siret, în zonele de stufăriș ale lacului Berești.
Bontaș a precizat pentru bacauinfo.ro că „ceea ce s-a găsit acolo nu afectează sănătatea umană în mod direct” și că „dacă mănânci un pește-doi pe săptămână nu pățești nimic”.
Pentru a imagine mai clară a realității din situl Natura 2000, C.R.E. și-a propus să continue studiul pe hrana peștilor, dar și asupra păsărilor care se hrănesc cu pești.
Pentru studiul efectuat în perioada iulie 2013 – decembrie 2014 au dat mână cu mână și Agenția Regională pentru Protecția Mediului (ARPM), Direcția Sanitar Veterinară și Universitatea „Vasile Alecsandri”.
sursa:bacauinfo.ro