O tinuta vestimentara decenta si o tunsoare adecvata. Interzicerea inregistrazii cursurilor, prezenta obligatorie la ore. Sa nu distruga documentele scolare si bunurile din scoli, sa nu detina si sa nu consume in perimetrul scolii droguri, bauturi alcoolice si tigari, sa nu participe la jocuri de noroc. Si, cel mai important, sa nu foloseasca telefonul mobil la ore si sa nu participe la actiuni de protest. Sunt doar câteva din obligatiile elevilor, introduse in noul regulament scolar aplicabil in unitatile de invatamânt. Nerespectarea lor atrag masuri drastice.
In orice scoala, colegiu sau liceu din Bacau, la fel ca in toata tara, a fost introdus un nou Regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamânt preuniversitar. Un regulament ce impune norme pentru elevi, dar si pentru cadre didactice si parinti.
Astfel, elevilor le este interzis sa inregistreze activitatea didactica de la clasa, nu au voie sa provoace, instige si sa participe la acte de violenta, atât in scoala, cât si in afara ei, si nu au voie sa paraseasca scoala, fara avizul profesorilor (nici macar in timpul pauzelor). Tot la capitolul restrictii, elevii sunt obligati sa nu foloseasca telefonul mobil in timpul orelor de curs. Cu alte cuvinte, ei trebuie sa aiba o atitudine corecta si decenta.
Drept de contestare a notelor de la lucrari
In acelasi regulament se mai prevede ca elevii si parintii au dreptul sa fie consultati cu privire la disciplinele din oferta educationala a scolii si pot, in acelati timp, sa conteste in termen de cinci zile nota obtinuta la testele scrise de evaluare (lucrari la clasa). De cealalta parte, documentul interzice scolii sa faca publice datele personale si rezultatele scolare ale elevilor, in schimb este obligata sa asigure elevilor servicii complementare prin personal de specialitate: consilierea in scopul orientarii profesionale sau consilierea psihologica si sociala, prin personal de specialitate.
Si cadrele didactice trebuie sa aiba, pe lânga o conduita morala si o tinuta vestimentara decenta, un comportament responsabil, iar prin actiunile intreprinse sa nu afecteze imaginea elevului sau a familiei acestuia. Totodata, profesorii nu au voie sa agreseze fizic, verbal sau emotional elevii, iar in cazurile când constata incalcari ale drepturilor copilului sunt obligati sa sesizeze institutiile statului. Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamânt preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 5115/2014 si publicat in Monitorul Oficial, din 13 ianuarie 2015. Acesta a intrat in vigoare la data aparitiei.
Un elev poate primi aviz de exmatriculare la acumularea a cel putin 20 de absente, iar la 40 de absente nota la purtare va fi scazuta sub 6 (sase). Masura exmatricularii nu poate fi aplicata elevilor din invatamântul obligatoriu, se mai spune in document.
Si parintii au obligatii: trebuie sa asigure scolarizarea elevilor pe perioada invatamântului obligatoriu (inclusiv clasa a X-a). In caz contrar, vor putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei sau obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.
Prin acelasi regulament se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricarui alt fond destinat derularii examenelor nationale.
sursa: desteptarea.ro