Revederea de dupa jumatate de veac si fetele lui Ianus

Postat de Buhusi la Mie, 18/06/2014 - 08:44

Un emotionant eveniment a tulburat viata târgului buhusean: s-au revazut absolventii promotiei 1960-1964. Din cei 31 de absolventi, aproape douazeci au sosit, pentru a se reintâlni cu adolescenta. Au venit din S.U.A, Canada, Israel, din diferite colturi ale tarii. Unii n-au putut veni, altii au trecut in lumea vesniciei.
Dorul revederii a fost de poveste. O colega a parasit patul unui spital din inima Transilvaniei, pentru aceasta intâlnire. A doua zi s-a reinternat. Covor rosu, pâine cu sare, flori, imbratisari, lacrimi de bucurie, momente de reculegere, o slujba religioasa, vizite la cimitirul evreiesc, sinagoga si la Manastirea Ciolpani, dans…
Fostii liceenii, dar si elevii/profesorii de astazi, au rostit alese gânduri de bun-venit. Dintre fostii profesori, au sosit la intâlnire Jean-Ioan Craciun, Maria Birladeanu, Elena Onisie, Ioan Cozma, Anica Draghin. Jean Craciun, fost inspector scolar general, evidentiind valoarea scolii buhusene, a spus: ,,Acest liceu este o adevarata clocitoare de inspectori…” Absolventa Rodica (Fisel) Balter, profesoara de astazi, sosita din Israel, zice poematic: ,,Nu stiu daca este vorba despre o sarbatorire sau despre o comemorare. Exact precum cele doua fete ale lui Ianus: una indurerata si alta vesela, amândoua traind, potrivit naturii umane, intr-o perfecta simbioza”.
Colega Mariana Rachieru-Cici adauga: ,,Cu siguranta, dragii nostri colegi si profesori plecati in ceruri vor zâmbi ingaduitori catre stele iar noi ne stergem lacrimile de pe obraz”. Nicolae Munteanu, colegul care a initiat/gestionat minunat aceasta intâlnire, aplaudat de toti, zice: ,,A fost o revedere de poveste!” O revista a revederii, minunat redactata, a ramas, ca fila de istorie, in analele liceului, dar mai ales in tezaurul cu amintiri al celor care s-au reintâlnit. O revedere care si-a stabilit o tinta generoasa: ,,Ne vom reintâlni, in fiecare an, in ultima zi de sâmbata a fiecarei luni iunie.”
Ion Fercu

sursa:desteptarea.ro