Sinagoga buhuseana, centru de interes al scolii

Postat de Buhusi la Lun, 07/04/2014 - 20:48
sinagoga buhusi

Liderul bacauan al Comunitatii Evreilor, Izu Butnaru, admirabil deschis dialogului, a intreprins, si in Buhusi, cândva un adevarat fief al evreilor, activitati de referinta care vizeaza cunoasterea istoriei acestei etnii.

Primul gest l-a reprezentat implicarea minunata in asigurarea unei importante baze de date pentru realizarea monografiei orasului Buhusi. Apoi, prin colaborare cu institutiile scolare ale orasului, a asigurat organizarea de vizite la sinagoga buhuseana, monument istoric realizat in jurul anului 1860, la aproximativ zece ani de la infiintarea Curtii Rabinice de aici.

Printre sutele de vizitatori s-au numarat si peste cincizeci de profesori din toata tara, care au sosit la Bacau pentru a participa la desfasurarea Olimpiadei Nationale de Geografie.

Asteptati de buhuseni cu pâine si sare, acestia au fost asteptati, ca si ceilalti vizitatori, de Brif Hainrich, secretatul Comunitatii Evreiesti Bacau, care le-a prezentat monumentul istoric, realizând si o interesanta incursiune in religia mozaica si traditiile evreiesti.

Au fost evidentiate si aspecte inedite din viata comunitatii evreiesti buhusene. O comunitate care, din pacate, nu mai are niciun membru in Buhusi, desi, conform statisticilor oficiale, pe la 1823 evreii constituiau peste 50 la suta din populatia localitatii.