Soarta maidanezilor buhuseni, o incertitudine!

Postat de Buhusi la Lun, 03/03/2014 - 20:11
Soarta maidanezilor buhuseni, o incertitudine!

Maidanezii buhuseni inca reprezinta o mare problema pentru comunitate. Sterilizarea a câteva sute de maidanezi de catre un O.N.G., cu sprijin financiar occidental, nu a reprezentat decât inceputul unei abordari serioase a acestei probleme.

Ca viceprimar, ing. Vasile Zaharia a prezentat Consiliului Local, inca din toamna, o solicitare pentru alocarea a 700 milioane lei vechi, pentru realizarea unui adapost care ar putea asigura ocrotirea legala a 500 de maidanezi. „Se lucreaza acum la caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei, in aceasta luna. Sunt firme specializate in acest domeniu. Adapostul ar urma sa fie amenajat intr-o hala de pe platforma S.C. STOFE. Acesta va avea apa curenta, curent electric. Firma câstigatoare va asigura colectarea câinilor de pe strazi, transportarea, ingrijirea, tratamentul, le va asigura hrana.

Adapostul ar putea fi operational chiar in aprilie”, spune ing. Vasile Zaharia. Intre timp a mai fost elaborata o lege care-i obliga pe proprietarii de câini sa prezinte animalele la veterinar, pentru luarea lor in evidenta si eliberarea unor certificate de sanatate. Contra cost, evident. Dar normele metodologice pentru aplicarea acestei legi n-au fost inca elaborate. Guvernantii sunt potopiti de alte griji.

„Daca legile care au fost elaborate ar fi functionale, spune interlocutorul nostru, in câtiva ani ar putea fi rezolvata problema maidanezilor”. In colaborare cu administratia locala, prof. Mariana Sava si liceenii buhuseni ar putea organiza, in iunie, daca adapostul amintit va fi functional, inca o campanie de sterilizare a sute de câini. Exista in acest sens acordul unui O.N.G., Romania Animal Rescue (R.A.R.).

Finantarea ar urma sa fie asigurata de Jane Andreson (Anglia), Antoinete Rapone (S.U.A.) si Nancy Janes, fondator si manager al R.A.R. Pentru sterilizarea unui câine, cheltuielile sunt de 22 de dolari. Exista insa o problema: potrivit legii, câinii sterilizati ar putea fi eutanasiati dupa 14 zile de la adapostire, daca nu sunt adoptati.

Este previzibil faptul ca buhusenii nu vor adopta sute de câini. O posibilitate de salvare ar constitui-o adoptiile internationale, dar scenariul cu occidentali sositi la Buhusi pentru a adopta sute de câini este desprins dintr-un optimism cu evidente nuante de S.F. Soarta maidanezilor buhuseni cocheteaza cu foarte multe incertitudini.