Strainii, incântati de ospitalitatea buhusenilor

Postat de Buhusi la Mie, 11/06/2014 - 22:34

In cadrul proiectului multilateral Comenius, criticART. Young Artists in Emergency (2013-2015), la care participa elevi si profesori din sapte tari, Colegiul Tehnic ,,Ion Borcea” Buhusi a primit vizita celor de la Sonderpädagogisches Zentrum (Austria) si de la Amplonius-Gymnasium (Germania). Timp de o saptamâna, atelierul comun de lucru a asezat noi accente pe specificul crizei economico-sociale din Europa, mai ales prin realizarea unor lucrari cu un continut artistic sugestiv.
A fost realizata o expozitie cu aceste lucrari, musafirii, dar si multi buhuseni care au vizitat-o acordându-i calificative maxime. In afara activitatilor de creatie – inclusiv cea desfasurata la Muzeul Etnografic din Ciocanesti-Suceava, unde austriecii, germanii si buhusenii au incondeiat oua – excursiile tematice organizate in Cheile Bicazului, Nordul Moldovei, Iasi si Piatra Neamt au completat tabloul unei activitati de exceptie.
Profesorii Oana-Maria Andrei, coordonator de proiect, Mihaela Rugina, Adina Calugaru, Maria Dobroi, Andreea Stefana Cojocaru, Andreea Paduraru, Ioan Andrei, Mihai Bulete, Nicolae Botezatu, Liliana Radovici, director adjunct, merita toate aplauzele. Elevii din Germania au fost cazati la familiile buhusene Eduard Mihaila, Mirel Caea, Alexandru Bejan, Ciubotaru, Doru Vinca, Constantin Ciobanu. Acestea, cu o ospitalitate de exceptie, au realizat, inca o data, ce copii minunati au. Foarte important a fost sprijinul Consiliului Local, al unor firme precum VIVAFEED si SUBLIM. Prof. Wilfried Swoboda, austriac, coordonatorul proiectului international, ne-a spus: ,,Vizita din România/Buhusi a fost extrem de impresionanta si de importanta pentru proiect.
Prin schimbul de experienta realizat s-a derulat o colaborare multiculturala si integratoare. Pe de alta parte, au fost discutate aspecte esentiale ale proiectului si au fost stabilite decizii importante pentru etapele viitoare. De asemenea, s-au creat premizele pentru un nou parteneriat intre regiunile din Rheinberg/Germania , Buhusi/România si Viena/Austria”.
Prof. Oana Andrei ne-a spus: ,,Am incercat, prin activitaţile propuse, sa raspundem obiectivelor proiectului, si consideram ca am reusit. Impactul a fost cu atât mai mare cu cât elevele germane au fost cazate in familie, experienţa interculturalǎ fiind, de ambele pǎrţi, intr-adevǎr deosebitǎ.”
Ion Fercu
sursa: desteptarea.ro