Europarlamentarul de origine romă Damian Drăghici, muzician şi fost cerşetor, a vorbit recent în cadrul conferinţelor TEDxBerkleeValencia despre poporul său, despre istoria acestuia, despre discriminările şi prejudecăţile ale căror victime sunt adesea ţiganii. A spus şi o poveste. Povestea unui băieţel, născut într-o familie de muzicieni foart săracă, un băieţel al cărui străbunic a fost sclav.
Deşi trăiau în capitală, condiţiile de viaţă şi de sărăcie erau atât de crunte, încât fraţii Drăghici purtau aceeaşi pereche de încălţări cu rândul. Venea unul de la şcoală, se descălţa, le punea celălalt şi pleca la şcoală. Şi se culcau adesea cu stomacul gol.
La vârsta de trei ani a început să cânte la diverse instrumente; pe la zece ani şi-a dat seama că are o afinitate specială cu naiul iar la 12 începuse deja să-şi câştige existenţa cântând prin cluburi de noapte, restaurante şi alte cârciumi, nunţi etc. În 1989 şi-a dat seama că nu doreşte să trăiască sub un regim totalitar şi a fugit în străinătate. A ajuns în Grecia, unde a trăit din cerşit şi, bineînţeles, cântat.
În 1996 a primit o bursă la Colegiul de Muzică Berklee din Boston (SUA) și a devenit primul român care a absolvit studiile cu “Magna Cum Laudae”, după numai un an de zile. Cariera sa muzicală a însemnat peste 20 de albume înregistrate, fiind singurul muzician român care a câștigat un premiu Grammy.
S-a întors în România, în 2006, și a pus bazele proiectului “Damian and Brothers”. Alături de trupa sa, a fost ales să promoveze imaginea României în Europa. În cadrul proiectului, a scos pe piață două albume și a ținut peste 600 de concerte. Ca semn de recunoaștere a implicării în promovarea unor proiecte umanitare adesate etniei rome, a fost desemnat ambasador al Anului Egalității de Șanse (2007) și a fost numit ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural (2008).
În mai 2011 s-a retras din viaţa artistică şi a decis să se implice în viaţa politică, convins fiind că numai aşa poate contribui la imbunătăţirea situaţiei romilor.
Din 2014, Damian Drăghici este europarlamentar. Fostul artist, astăzi în vârstă de 45 de ani, spune că misiunea sa în Parlamentul European este să lupte pentru poporul său, pentru drepturile atât de des încălcate ale acestuia, pentru integrarea ţiganilor şi mai ales împotriva discriminării.